Produkcja kilograma żywności wymaga tyle wody, ile każdy z nas wypija w ciągu około 60 dni. Marnowanie żywności to strata pieniędzy i spory koszt dla środowiska. Jak nie marnować żywności? – oto nasz przepis.
1. Na zakupy zawsze z planem i listą
Niemarnowanie jedzenia zaczyna się już na etapie planowania posiłków. Aby to zrobić dobrze, trzeba planować jadłospis, zawsze robić listę zakupów i nie kupować spontanicznie. Właściwe oszacowanie masy czy liczby produktów potrzebnych nam w ciągu tygodnia to kwestia wprawy. Zasada jest taka, że lepiej mniej niż więcej – to minimalizuje straty produktów i dodatkowo pomoże oszczędzać na zakupach żywnościowych, na które – PAMIĘTAJCIE! – nigdy nie chodzimy głodni.
2. Treść etykiety, a przechowywanie żywności w lodówce
Czytajmy etykiety i planujmy przechowywanie żywności zgodnie z zawartymi na nich informacjami. Krojony ser żółty czy wędliny porcjowane w sklepie powinnyśmy wyjąć z folii i trzymać w osobnych pojemnikach. To pozwoli na maksymalne ograniczenie dostępu do nich powietrza i na dłuższe zachowanie ich świeżości. Właściwie dopasowane plastikowe pojemniki na jedzenie pozwalają też utrzymać porządek i czystość w lodówce.
3.Mrożenie żywności pozwala zachować produkty, których „na razie” nie zjemy
Mrozić można prawie wszystkie produkty, jakie kupujemy. Odpowiednio przygotowane pojemniki i woreczki pozwalają na mrożenie nawet zup czy warzyw, których na świeżo nie będziemy w stanie zjeść.
Przykładowy czas przechowywania mrożonek:
- chleb – 2-3 msc
- naleśniki – 3 msc
- smażona ryba – 4-6 msc
- krewetki – 3-6 msc
- masło – 6-9 msc
- warzywa – 8-12 msc
- owoce – 9-12 msc
- ugotowany makaron – 2 msc
Produktem, który mrozimy najczęściej jest mięso, ale jak długo można mrozić mięso?
Wszystko zależy od jego rodzaju. Najdłużej zamrożony może być drób porcjowany i wołowina – do 12 miesięcy, wieprzowina w kawałkach nie powinna pozostawać zamrożona dłużej niż pół roku, zaś wędliny do 3 msc. Pamiętajmy, że nie zaleca się mrozić mięsa na tackach, w których kupujemy je w sklepie. Najlepiej jest mięso umyć, osuszyć, spakować do pojemników plastikowych lub woreczków na mrożonki oraz opisać (data zakupu, data mrożenia).
4. Organizacja lodówki – jak nie marnować żywości kupionej jakiś czas temu?
Inteligentne lodówki już same podpowiadają użytkownikom, co zostało zakupione dawno temu i winno być zjedzone w pierwszej kolejności. Ale samodzielnie też można ten proces zaplanować, wystarczy często przeglądać zawartość lodówki i ustawiać produkty najstarsze lub te ze zbliżającym się terminem przydatności do spożycia z przodu. Część żywności można trzymać opakowaną w różnego typu folie, które ograniczają dostęp powietrza do już rozpakowanych produktów.
5. Mądre zarządzanie zasobami żywności
Znaczna część żywności, jaka ląduje w śmietniku to te produkty, które nie zostały wykorzystane, bo nie pasowały, zostały znalezione pojedyncze i nie bardzo było jak je spożytkować. Tymczasem pomysłów na wykorzystanie jednej marchewki, połowy jogurtu naturalnego czy kilku smutnych, poczerniałych bananów może być wiele. Inspiracją niech będą koktajle, dania jednogarnkowe, zapiekanki. Lekko zwiędłe warzywa można zawsze wykorzystać do risotto czy ratatouille, makaron spożytkować w zapiekance, gotowane ziemniaki „przerobić’ na kopytka czy gnocchi. Nawet czerstwe pieczywo można wykorzystać dodając do niego roztrzepane jajko i serwując w postaci zapiekanego tosta.
Niemarnowanie jedzenia to także dzielenie się nim. Miejsc, gdzie można oddać jedzenie, którego nasza rodzina nie jest w stanie zjeść jest wiele. Potrzebujesz przykładu? Sprawdź np.:
- 30 Banków Żywności,
- organizacje pozarządowe (zobacz tutaj),
- a nawet grupy na Facebooku.
Wszędzie tam z łatwością znajdziemy instrukcje jak postępować z żywnością, którą chcemy oddać.